Hur går det till?

Vårt mobila musteri erbjuder färsk pressning och pastörisering av äppelmust av bästa kvalitet.

En ren naturprodukt utan tillsatser! Vi pastöriserar och förpackar i miljövänliga bag-in-box (3, 5, eller 10 liter efter önskemål och tillgång). Musten är i rumstemperatur minst hållbar i 1 år och en öppnad förpackning håller stillastående i ca 1 månad i kylskåpet!

Boka tid för mustning eller inlämning av frukt hos oss. På grund av att musteriet är mobilt och jobbar på olika orter är dropp-in vid fruktinlämning endast möjlig i begränsad omfattning.

Viktigt! Använd endast rena behållare, helst plastbackar med luftslitsar och inte mer än 15-20 kg per kolli! Tänk på ryggen!

Med vår moderna teknik ligger utbytet runt 60%. Det betyder att du får ca 6 liter must från 10 kg äpplen. För att vi skall kunna planera in din pressning behöver vu veta hur mycket äpplen du kommer med. En stor vattenhink full brukar rymma ca 10 kg, en banankartong ca 20 kg.

Minimum volym för en pressning är 50 kg vilket normalt ger ca 30-40 liter kallpressad, filtreras och pastöriserad must. Det varierar dock mellan sorter, mognadsgrad och hur äpplena har lagrats. 

Steg 1

Steg 2

Steg 3

Ni plockar er frukt. Vi behöver minst 50 kg för att kunna musta. Har ni inte tillräckligt? Slå ihop er med era grannar eller vänner och musta tillsammans. 

66.jpg

Lägg frukten i behållare. Max 15-20 kg per kolli. Vi måste kunna lyfta det med en person. Undvik pappers- och plastpåsar. Papperspåsar går sönder om de blir blöta och plastpåsar låter inte frukten andas vilket gör att den blir dålig snabbare.

67.jpg

Ni lämnar frukten hos oss när det passar dig. Vi har självbetjäning.

Steg 4

68.jpg

Steg 5

74.jpg
75.jpg

steg 6

Välj en tom pall och fyll i ordersedeln. Båda finns på plats. Det är viktigt att ni fyller i pallnummer och storlek och sort av förpackning. Just nu erbjuder vi 3l, 5l och 10l bag-in-box eller refill. Ni kan alltid köpa till lådor till refillpåsar om ni ångrar er.

Vik ihop ordersedeln och lägg ner det i plastkuvertet så att storleksvalet är synlig från framsidan. Klistra fast plastkuvertet på en av fruktlådorna så att det inte riskerar att åka av.

När vi fått era äpplen transporterar vi dem in i maskinen.

Steg 7

Steg 8

Steg 9

70.jpg

Efter det transporteras frukten till en kvarn där den mals ner.

Den mosade frukten staplas i pressdukar med plastskivor mellan och pressas så att all must pressas ut.

Musten filtreras, pastöriseras och fylls upp i refillpåsar. Beroende på om ni beställt bag-in-box eller bara refill packas påsarna in i lådor. 

Steg 9

 
 
72.jpg
 
 

När vi är färdiga hör vi av oss till er och ni kan komma och hämta er must gjord på er egna frukt.